Friday, 29 September 2017

MAKLUMAT TENTANG SENI KULINARI


HASIL PEMBELAJARAN / OBJEKTIF KHUSUS

Selepas menamatkan kursus pengajian di pelbagai tahap, lulusan akan berupaya
untuk:

Sijil
1.Menyediakan dan menghasilkan sajian mengikut piawai yang dikehendaki;
2.Mengikuti pembelajaran seterusnya di tempat kerja untuk peningkatan kerjaya
atau pendidikan pada masa hadapan.

Diploma
1.Merancang, mengguna, melaksanakan dan menyelia tugasan yang diberikan;
2.Berterusan meningkat dan perkukuh diri melalui pembelajaran seumur
hidup;
3.Memperkukuh kualiti industri melalui latihan dan pembangunan;
4.Mempamerkan kemahiran kepimpinan pada tahap penyeliaan;
5.Mengamalkan sistem keselamatan,kawalan kebersihan dan kebersihan
makanan.

Ijazah Sarjana Muda
1.Menjalankan pelbagai fungsi pengurusan dalam operasi dapur;
2.Menjalankan penyelidikan dan jawatan dan kemajuan kerjaya dalam industri;
6.Menggunakan dan menilai semula prinsip dan kemahiran pengurusan
dalam industri;
7.Mengenal pasti dan menilai kepelbagaian budaya dan berkomunikasi secara berkesan dalam pelbagai konteks budaya.


Kelayakan dalam bidang seni kulinari bagi peringkat sijil dan  diploma adalah seperti berikut :)

§  Latihan Tukang Masak (C/D)
§  Pengeluaran Makanan (S)
§  Kemahiran Kulinari (S)
§  Seni Kulinari (S/D/B/M)
§  Seni Pastri (S/D/B)
§  Baking (S/D)
§  Pastri & Bakeri (S/D/B)
§  Pengurusan Katering (D/B/M)
§  Pengurusan Pengeluaran Makanan (D/B)
§  Katering Pelanggan Institusi (D/B)
§  Penyediaan Makanan (S)

S  = Sijil 
D  = Diploma;
B  = Sarjana Muda;
M = Sarjana.
*Laluan pembelajaran*



KAEDAH PENGAJARAN PEMBELAJARAN

Kaedah pengendalian kursus pengajian merangkumi kuliah, kumpulan diskusi, pengajaran praktikal (makmal), projek, seminar, tutorial, kerja lapangan, kelas penyelesaian masalah atau pembelajaran kendiri.Latihan industri merupakan bahagian penting kursus pengajian dan memberi peluang kepada pelajar memperoleh pengalaman industri dalam pelbagai sektor industri.

PENILAIAN PELAJAR


Proses penilaian pelajar hendaklah berdasarkan prestasi atau keupayaan, seperti portfolio, projek, pembentangan, demonstrasi, penilaian rakan sekursus, penilaian pelajar (peperiksaan akhir), refleksi peribadi dan disertasi (peringkat ijazah).









No comments:

Post a Comment

JAWATAN KOSONG SEBAGAI TUKANG MASAK DI MALAYSIA

Hai semua. Kali ni saya nak kongsi beberapa tempat yang memerlukan tukang masak.Kepada yang masih mencari kerja, anda boleh cuba nasib di t...