BIODATA CHEF WAN
Nama penuh beliau ialah Redzuawan bin Ismail.Beliau dilahirkan pada 6 Januari 1958 di Singapura. Chef Wan
mendapat pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan Terendak, Melaka.Beliau berjaya
melanjutkan pelajaran ke sekolah berasrama penuh. Chef Wan berjaya mendapat
keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang
melayakkan beliau melanjutkan pelajaran ke peringkat pengajian tinggi.Beliau
melanjutkan pelajaran di Institut Teknologi Mara (ITM) dalam jurusan
perakaunan.Beliau memperolehi Diploma Perakaunan setelah menamatkan pengajian
beliau. Pada tahun 1979, Chef Wan meneruskan lagi pengajian beliau ke peringkat
yang lebih tinggi di Universiti New South Wales, Australia.
Chef Wan pernah membantu sahabatnya menguruskan sebuah restoran
iaitu “Alexander Cafe” yang berada di Sydney. Beliau telah melibatkan diri
beliau sepenuh masa dalam bidang masakan ketika bekerja di restoran tersebut
sebagai pengurus kewangan, pelayan dan juga membantu menyediakan makanan. Chef
Wan juga pernah bekerja di sebuah restoran masakan Italy di Sydney. Chef Wan
telah mengikuti kursus ijazah selama 3 tahun di California Culinary Academy di
San Francisco.Beliau telah dianugerahkan sebagai penuntut terbaik akademi
tersebut daripada 187 penuntut,walaupun pada mulanya dia sering dipandang
rendah oleh pensyarah dan rakan-rakan sekelasnya kerana beliau orang
Asia.Disebabkan prestasi yang memberangsangkan beliau di akademi masakan
tersebut, Chef Wan telah ditawarkan biasiswa untuk bertugas di sebuah kolej
masakan yang terkemuka di dunia iaitu École de Gastronomie, Française Ritz
Escoffier di Paris selama 1 tahun. Chef Wan mencipta rekod sebagai orang
berbangsa Melayu yang pertama mendapat peluang bertugas sambil belajar di hotel
tersebut yang mengumpulkan tukang-tukang masak terbilang dan ternama di serata
dunia.
Keluarga Gentrys, iaitu sebuah keluarga hartawan di Hawaii
berminat dengan Chef Wan. Oleh hal yang demikian, Chef Wan telah diambil
bekerja dengan keluarga tersebut sebagai tukang masak dan perancang makanan.
Chef Wan bukan sahaja bekerja di rumah hartawan tersebut bahkan di hotel-hotel
dan kapal terbang,dimana sahaja hartawan tersebut berada. Beliau juga akan
mengikuti hartawan tersebut ke merata tempat seperti Aspen, New York, dan Paris.Beliau
juga menyediakan makanan untuk selebriti-selebriti seperti Elizabeth Taylor
yang menggemari masakan asia Chef Wan iaitu tomyam, bintang filem Barbara
Streisand yang menyukai masakan kerabu dan tauhu sumbat, Bob Hope, masakan
Indonesia, dan Putera Rainier dari Monaco yang menyukai sate. Chef Wan juga
pernah bertemu dengan Raja Juan Carlos, pelakon Don Johnson, dan aristokrat,
kerabat diraja, dan artis terkemuka yang lain.
Selepas tujuh tahun Chef Wan berkecimpung dalam dunia chef dan
perhotelan di luar negara, beliau pulang ke tanah air. Chef Wan mula menerima
undangan dari pelbagai pihak. Beliau mula dikenali ramai apabila diperkenalkan
menerusi pelbagai rancangan, demonstrasi masakan, seminar industri makanan dan
menjadi konsultan bagi beberapa syarikat yang menyediakan khidmat makanan serta
perkakas dapur.
KARIER SEBAGAI CHEF SELEBRITI
Karier beliau sebagai chef selebriti bermula apabila beliau
telah mengikat kontrak dengan siri masakan Kuali pada tahun 1992 sebuah siri
masakan yang disiarkan di TV3 sejak tahun 1988.Beliau telah terlibat dalam
pelbagai program masakan Malaysia sejak penampilan pertama beliau dalam program
masakan. Antara program masakan beliau ialah Acu-Acu Aidilfitri,Bird’s Custard,
Hey! Good Cooking,Selera,Saji Bistari ,rancangan masakannya sendiri, Chef Wan
yang disiarkan di TV3, dan Citarasa Sedunia Bersama Gas Petronas pada tahun
1999/2000.Ole Ole Chef Wan juga
merupakan rancangan masakan Chef Wan yang disiarkan
di TV9,sebuah program masakan sambil mengembara ke lokasi seperti Rumah
Kebajikan Orang Tua, Zoo Negara, Universiti Pertahanan Nasional Malaysia, Rumah
Anak Yatim, Taman Agroteknologi, Kementerian Pertahanan, Kolej Jururawat di
Pusat Bandar Damansara,Royal Selangor dan Rumah Amal
Cheshire.Rancangan-rancangan tersebut telah menarik minat penonton tempatan
disebabkan rancangan tersebut memaparkan langkah dan tips penyedian makanan
yang mudah,dan Chef Wan juga telah diminati dengan keletah beliau yang unik.
Penggunaan ala leteran nenek di kampung ketika berinteraksi dengan penonton
merupakan trademark beliau dalam menjadikan sesebuah rancangan masakan tersebut
menarik dan mencuit hati.
Chef Wan juga telah berjaya menempa nama dalam dunia masakan
antarabangsa melalui program-program masakan antarabangsa beliau. Antaranya
ialah Flavour of Asia yang disiarkan di Prime 12,sebuah rangkaian televisyen di
Singapura,A Taste of Australia With Chef Wan (Part 1 and 2) Australia disiarkan
oleh ABC Network ke seluruh Asia,Chef Wan and Gino's Specials Norge TV,
Oslo,Martin Yan’s The Best of Asia and The Edible Roots (1997),chef undangan
American Food Channel, United States, Food of the World disiarkan TV4
Stockholm, Sweden,A Taste of Malaysia,No Reservation Please Discovery Channel bersama chef dan penulis terkenal Anthony
Bourdain untuk American Food
Channel,Market Kitchen disiarkan UK Food Network,dan pengacara bersama sebuah
rancangan masakan dan kulinari Singapore, Philippines, dan Malaysia bersama
chef Martin Yan,Yan Can Cook Fame.Beliau juga merupakan bintang antarabangsa
apabila menjadi Chef Residen (Bintang Premier) bagi saluaran masakan Asia yang
berpangkalan di Hong Kong.Chef Wan menjadi imej saluran tersebut dimana beliau
telah dikenali oleh berjuta-juta orang di seluruh Asia sebagai chef
antarabangsa.
Chef Wan juga telah menerbitkan
pelbagai jenis buku resipi.Antaranya ialah Flavours of Malaysia,Selera
Antarabangsa(MAS Golden Boutique 1996)iaitu kompilasi pelbagai resipi
masakannya,Chef Wan’s Sweet Treats diterbitkan oleh Times Edition pada tahun
2000, Simply Sedap!Chef Wan’s Favourite Recipes juga diterbitkan Times Edition
(2000),Simply Sedap 2 Chef Wan Shares More Favorite Recipes (Times Edition
2006),Around the World with Chef Wan(Times Edition 2000),The Art of
Entertaining, Flavours of ASEAN, Sajian Raya Bersama Chef Wan (Media Corp. TV
Suria Singapore 2003),dan Langkah Demi Langkah Bersama Chef Wan ( Berita
Publishing Sdn. Bhd.).
SUMBANGAN CHEF WAN
Beliau telah menyumbang pelbagai perkara dalam dunia masakan
antaranya ialah Chef Wan telah mewakili Malaysia di pelbagai Ekspo Makanan dan
Pameran Pelancongan seperti pameran anjuran Malaysian International Trade Board
(MALTRADE), Malaysian Airlines(MAS) dan Tourism Malaysia. Disebabkan oleh bakat
dan pengalaman beliau, Chef Wan telah terlibat dalam beberapa demostrasi
masakan yang diadakan di seluruh dunia antaranya di The World SIAL Food Expo di
Paris, France dan Beijing, China, The World Anuga Food Fair di Koln, Germany,
The United Kingdom Food and Beverage Show yang diadakan setiap tahun di London,
promosi di pusat beli-belah untuk MALTRADE di Japan, India, United Kingdom dan
Australia, dan The Ethnic Food Fair di Birmingham, United Kingdom.Selain itu,
Chef Wan juga telah memberi seminar tentang “The Excitement and Enticement of
Malaysian Cuisine” yang diadakan di IFCA/IFSA (International Inflight Catering
Association) Persidangan Asia Pasifik yang diadakan di Kuala Lumpur anjuran
Malaysian Airlines (MAS) pada Oktober 2002 dan menjadi pembantu pengacara di
Gala Dinner untuk Gourmand World Cook Book Award ke-9 pada 2003 di
Barcelona,Spain. Beliau juga turut diangkat sebagai Tokoh Chef Melayu Moden
oleh UiTM Pulau Pinang .Chef Wan telah menerima dua anugerah berprestij
daripada National Critics Choice iaitu anugerah Life Time Achievement South
East Asia Cuisine dalam kategori The Hospitality and Dining Awards 2011/2012
dan anugerah Best Editor‘s Choice Award yang diberikan atas kejayaan buku
masakannya, Best of Wan Taste of Malaysia.Pada tahun yang sama, beliau telah
mendapat penghormatan untuk menjayakan sebuah program bual bicara pagi, NBC
Today yang disiarkan secara langsung di saluran NBC di Amerika Syarikat.Kerajaan
Thailand juga telah memberinya gelaran Friends of Thailand Award pada September
2010.Beliau telah dipilih sebagai Malaysia Airlines (MAS) Holiday Travel Icon
Ambassador pada November 2010 yang berperanan untuk menjelajah dunia dengan
pelbagai jenis masakan.Pada 1 Februari 2010, bersempena dengan Hari Wilayah
Chef Wan telah dikurniakan darjah kebesaran Panglima Mahkota Wilayah oleh
Pemangku Yang Dipertuan Agung, Tuanku Abdul Halim Muadzam Shah yang membawa
gelaran Datuk .
No comments:
Post a Comment