SENI KULINARI DI MALAYSIA
Masih ramai lagi
masyarakat yang tidak mengenali apa itu kursus seni kulinari . Apakah maksud
seni kulinari dan kelebihan seni kulinari ini dan mengapa kursus ini menjadi
pilihan sesetengah individu. . Seni Kulinari adalah kursus
dalam bidang masakan, penyediaan makanan, pastri dan kek serta aktiviti-aktiviti
yang tertumpu di dapur. Kulinari adalah seni yang menonjolkan tatacara
atau kemahiran bagi mengetengahkan sesuatu masakan dari tahap persiapan
sehingga penghidangan. Pengajian ini merangkumi kurikulum komprehensif yang
menyentuh aspek pembelajaran secara teori dan amali.
Diploma Seni Kulinari fokus kepada kecekapan
kulinari, latihan teori dan praktikal dalam semua aspek pengeluaran makanan. Ia
melengkapkan pelajar dengan skil dan pengetahuan dalam penyediaan makanan,
keselamatan dan teknik persembahan makanan yang diperlukan untuk menyertai
kerjaya kemasukan awal dalam industri perkhidmatan makanan. Pelajar akan
memperolehi pengetahuan dalam seni kulinari, pengurusan dan penempahan stok.
Ramai insan yang berjaya telah dilahirkan dalam
kursus ini. Antaranya
Ø pengusaha katering
Ø chef
Ø usahawan dalam bidang kulinari
Ø pembuat kek
Ø Pengkritik makanan
Ø Chef penyelidikan dan pembangunan
Ø Chef selebriti
Ø Chef eksekutif
Jika anda dapat
lihat, rata-rata individu yang ingin membeli makanan seperti lauk pauk
ataupun membeli kek, mereka pasti akan melihat tekstur luaran dahulu. Contohnya
pada kek. Tekstur luaran kek yang berhias cantik dan kemas menarik hati
pembeli . Jika kita lihat pada pandangan lain,rasa itu lebih utama daripada
tekstur. Ini merupakan salah satu cara memikat
hati pembeli dengan adanya ilmu seni kulinari ini.
TUJUAN
SENI KULINARI DITUBUHKAN
Berikut merupakan beberapa tujuan bidang ini
ditubuhkan ;)
·
Meningkatkan kemahiran kepimpinan
pada tahap penyeliaan
·
Mengamalkan sistem keselamatan, kawalan,kebersihan,
dan kebersihan makanan
·
Mengendalikan latihan pengeluaran
makanan
·
Menjalankan pengurusan yang baik
serta sistematik
·
Membangunkan kemahiran yang dapat
disesuaikan dengan tahap kerjaya dan peningkatan kerjaya dalam industri
·
Membantu pembangunan Negara
·
Menambahkan ilmu pengetahuan yang
tinggi kepada individu yang minat kepada bidang masakan, pastri, dan kulinari
Perkembangan dalam industri makanan, perniagaan
makanan, restoran dan hotel yang mencetuskan kepada perkembangan perlancongan
menjadikan bidang ini satu bidang yang perlu dipilih. Banyak peluang pekerjaan
yang anda peroleh jika anda
melibatkan diri dalam bidang ini.
No comments:
Post a Comment